• ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ 2017-2018

   ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ:

 • ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 1945

  Περίληψη:

  Το σεμινάριο εξετάζει την ιστορική πορεία των διεθνών σχέσεων από το 1945 ως τις μέρες μας στην Ευρώπη και τον Κόσμο. Πιο συγκεκριμένα εξετάζονται η μετάβαση από την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην εποχή της ψυχροπολεμικής ισορροπίας, η δημιουργία του διπολικού κόσμου αλλά και η ανάδειξη του Τρίτου Κόσμου. Ειδική έμφαση δίνεται σε περιφερειακά προβλήματα με πολύπτυχες διαστάσεις (Μέση και Εγγύς Ανατολή, κρίσεις στην Αφρική και την Λατινική Αμερική κ.α.). Στον ευρωπαϊκό χώρο θα μελετηθούν η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και οι διμερείς σχέσεις που καθορίζουν τις διακρατικές σχέσεις στην ήπειρο. Οι φοιτητές μέσα από ατομικές εργασίες καλούνται να μελετήσουν ειδικές περιπτώσεις της ιστορίας των διεθνών σχέσεων και να τεκμηριώσουν βιβλιογραφικά τις απόψεις τους.

  Δομή μαθημάτων

  1. Εισαγωγή στην έννοια της ιστορίας των διεθνών σχέσεων. Ερωτήματα σχετικά με τις στοχεύσεις του μαθήματος
  2. Η κληρονομιά του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου
  3. Ο Ψυχρός Πόλεμος: από την Γιάλτα στην Κορέα. Η κρίση του Βερολίνου και η κρίση της Κούβας, ο πόλεμος του Βιετνάμ, η ανάδυση της Κίνας.
  4. Ο Ψυχρός Πόλεμος: η εποχή της ύφεσης, η δεκαετίες του ’70 και του ’80. Περεστρόικα και το τέλος του Ψυχρού πολέμου
  5. Αποαποικιοποίηση και η ανάδειξη του Τρίτου Κόσμου
  6. Πόλεμος και ειρήνη στην Εγγύς και Μέση Ανατολή 1
  7. Πόλεμος και ειρήνη στην Εγγύς και Μέση Ανατολή 2
  8. Η Αφρική στις διεθνείς σχέσεις
  9. Η Λατινική Αμερική από την εξάρτηση προς τον «τρίτο δρόμο»
  10. Προς μια διεθνή παγκόσμια τάξη 1990-2001
  11. Από την ΕΟΚ στην ΕΕ
  12. Περιφερειακά ζητήματα και διεθνείς σχέσεις
  13. Συμπεράσματα για την ιστορία των διεθνών σχέσεων

   

  ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ:

 • Η ιδέα της «ευρωπαϊκής ενότητας» από τον Μεσοπόλεμο ως σήμερα

  Περίληψη:

  Το σεμινάριο εξετάζει τις απόψεις της ευρωπαϊκής διανόησης για την δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής οντότητας. Από την εποχή των πρώτων Φεντεραλιστών, της Πανευρώπης ως την χιτλερική Νέα Ευρώπη και από τους πατέρες της ΕΟΚ μέχρι τις συνθήκες του Μάαστριχτ και του Άμστερνταμ μελετώνται κείμενα πολιτικών, οικονομολόγων, διανοούμενων σχετικά με την έννοια της Ευρώπης, του ευρωπαϊκού πολιτισμού και της ευρωπαϊκής κουλτούρας και του μέλλοντος της ηπείρου. Οι φοιτητές καλούνται να μελετήσουν και να αναλύσουν κείμενα, άρθρα, δοκίμια αλλά και τμήματα των επισήμων κειμένων των ευρωπαϊκών θεσμών.

 

 

 

Advertisements